משמר הדמוקרטיה לבג"צ: הוועדה לבחינת השעיית ראשי רשויות חרגה מסמכותה בעניינו של צביקה גנדלמן והתפרקה משיקול דעתה.
בשם משמר הדמוקרטיה הישראלית הגיש משרדנו ב–5 בספטמבר 2022 עתירה לבג"צ נגד החלטת הוועדה לבחינת השעיית ראשי רשויות בשל הגשת כתב אישום בעניינו של צביקה גנדלמן.
הוועדה החליטה באמצע אוגוסט 2022 לדחות את בקשת היועצת המשפטית לממשלה ולא להאריך את השעייתו של צביקה גנדלמן מתפקיד ראש עיריית חדרה והחליטה כי הוא יחזור לתפקידו על אף שכתב אישום בעניינו עומד ותלוי.
בעתירה נכתב כי הנורמה החברתית היא שאין לאפשר המשך כהונה של נבחרי ציבור למי שמואשם בפלילים נוצרה בהלכה שיצאה מבג"צ זה בענייניהם של שר הפנים לשעבר, אריה דרעי, ושל סגן שר הדתות לשעבר, רפאל פנחסי. בהתאם להלכת דרעי -פנחסי, על הגורם הממנה אדם לתפקיד ציבורי להפעיל שיקול דעת ביחס להתאמת המועמד לתפקיד, ובין השאר עליו לשים לנגד עיניו שיקולים של אמון הציבור במוסדות השלטון ובחינת טוהר מידותיו של המועמד. כידוע, הלכת דרעי-פנחסי קבעה כי
ביחס לשרים, חייב ראש ממשלה להעביר מתפקידו שר שהוגש נגדו כתב אישום, ובאופן דומה נקבע כי על ראש הממשלה להימנע ממינוי שר בנסיבות אלה.
מרכז הכובד של שיקולי הועדה, בכל שלב שבו היא מפעילה את שיקול דעתה, נעוץ בחומרת סעיפי האישום העומדים נגד ראש הרשות המקומית העומד לדין. בעניינו של גנדלמן מדובר בעבירות חמורות, בהתאם ל"מבחן החומרה" שנטבע בהלכת דרעי -פנחסי ושוב בעניין ראשי הערים: מרמה והפרת אמונים היא עבירה חמורה ביותר, והיא כלי מרכזי של מערכת אכיפת החוק במאבק בתופעת השחיתות השלטונית. גם עבירות קבלת דבר במרמה ושיבוש מהלכי משפט הן עבירות חמורות מאוד. כל השיקולים הנוגעים לצורך להרחיק את מר גנדלמן מכהונתו בעירייה בתקופת המשפט, שהיו תקפים במועד הראשון, תקפים גם כעת.
לכתבה באתר וואלה – לחצו כאן.