משרדנו צבר מומחיות בייצוג משכירים ושוכרים של עסקים שונים, ובכלל זה מרכזים מסחריים, קניונים, מרכזים לוגיסטיים, חנויות, תחנות דלק, סופרמרקטים ועוד.
במסגרת הייצוג, עורכי הדין של משרדנו בוחנים את הזכויות בנכס המושכר, בודקים את השימושים המותרים לפי דין ואם השימוש תואם את התוכניות החלות על המקרקעין, מנסחים הסכם שכירות שיגן על השוכר או על המשכיר, בהתאם לצורך, מסייעים בהכנת נוסחים של ערבויות לחתימת השוכרים או הערבים ומנהלים מו"מ על הסכם השכירות והחלפת טיוטות עד לחתימה על ההסכם.
חוזה שכירות לעסק
הסכם שכירות לעסק הוא הסכם מורכב וארוך, אשר בדרך כלל כולל את הנושאים הבאים:
החוזה מגדיר בדיוק את העסקה – מהו הנכס המושכר, לאיזו מטרה הוא הולך להיות מושכר, ומהן ההתחייבויות המרכזיות של השוכר.
התחייבויות והצהרות המשכיר – על פי רוב מתחייב בעל הבית כי המושכר נבנה בהתאם להיתר הבנייה, כי התקבל בגינו טופס 4 וכי לא ידוע לו שהוצא למבנה בו מצוי המושכר או למושכר צו מנהלי אשר עלול להגביל את השימוש בנכס.
תקופת השכירות, אפשרות להארכה (אופציה) ותקופת גרייס (לגבי דמי השכירות) אם מבוצעות עבודות התאמה (שיפוץ) בנכס לצורך התאמתו למטרת השכירות הספציפית של העסק.
בטוחות שעל השוכר להמציא לבעל הבית בטרם יקבל חזקה בעסק המושכר, כדוגמת ערבות אישית, פקדון, שטר חוב ו/או כתב הרשאה לחיוב החשבון.
פרק של ביטוחים – ההסכם לרוב מסדיר את נושא הביטוחים בהם נושא השוכר, הן בקשר להפעלת העסק שלו במושכר והן לגבי עבודות השיפוץ.
אישורים, היתרים או רישיונות – הסכם שכירות לעסק אמור לכלול גם התייחסות לאישורים, לרישיונות או להיתרים הנדרשים לשוכר בכדי לפתוח את המושכר וכדי להפעיל אותו בהתאם למטרת השכירות.
התמורה המשולמת בעבור המושכר (דמי השכירות) – האם מדובר בדמי שכירות גבוהים או באחוז (%) מהפדיון החופשי, לפי הגבוה או לפי הנמוך מביניהם. האם דמי השכירות צמודים למדד המחירים לצרכן או האם יש העלאה בדמי השכירות מדי זמן מה. בדרך כלל יש גם התייחסות לדמי השכירות בתקופת שכירות נוספת, אם יממש השוכר את האופציה שניתנת לו, אם ניתנת לו.
קורונה – מאז תקופת הקורונה, חוזי שכירות לעסקים כוללים לרוב "פרק קורונה" שבמסגרתו מגדירים הצדדים את היחסים ביניהם בתקופות בהן לא ניתן יהיה להפעיל את העסק במושכר, בין אם בשל מצב חירום כמו התפשטות נגיף הקורונה בישראל ובין אם יוצא צו מסוים, אשר אוסר על העסק לפעול בנכס המושכר.
הגבלות על השימוש במושכר – כאשר המושכר מצוי בקניון או באיזור מסחרי מסוים, לרוב יש הגבלות מסוימות על בעל העסק בכל הנוגע להפעלת העסק במושכר.
ביצוע עבודות התאמה במושכר – עסק חדש ששוכר נכס על פי רוב מבצע בו שיפוץ כדי להתאים אותו לצרכי הפעילות העסקית שלו. חוזה שכירות לעסק צריך להגדיר במפורש את השינויים או התוספות או השיפוצים או עבודות הבניה שיבוצעו במושכר, ואת מידת האישורים הנדרשים מבעל הבית.
סיום השכירות ופינוי המושכר – כל חוזה שכירות לעסק מגדיר את תקופת השכירות אך מגדיר גם את סיום תקופת השכירות ואופן פינוי המושכר. על הצדדים להגדיר במדויק מה צפוי לקרות במועד פינוי הנכס המושכר, ולהתייחס בין השאר לעבודות השיפוץ שבוצעו או לציוד או רכוש של המשכיר שניתן לשוכר בתחילת תקופת השכירות. כך, למשל, האם יש צורך להחזיר את המצב לקדמותו או האם נדרש לסייד את הנכס המושכר, כאשר לרוב שוכר חדש יידרש גם הוא לבצע עבודות התאמה.
אפשרות להכנסת שוכר חלופי – האם יש אפשרות לשוכר לעזוב את הנכס המושכר לפני סיום תקופת השכירות ואם כן באילו תנאים? האם יוכל למצוא שוכר חלופי שייכנס בנעליו ואז יידרש רק להחליף את הבטוחות? חוזה שכירות לעסק צריך גם לקבוע על מי מוטלת האחריות כלפי בעל הבית, גם במקרה של שוכר חדש, שכן ייתכן שהמשכיר יבקש שהשוכר המקורי יישא בכל אחריות כלפיו על אף שנכנס לנכס שוכר חדש.