כיצד מבטלים חוזה בפרויקט מחיר למשתכן ומהן ההשלכות? פסק דין מעניין לאחרונה בנוגע לחברת פרץ בוני הנגב שבנתה לזוכי מחיר למשתכן דירות קטנות יותר ממה שנקבע בהסכמי המכר - בית המשפט קבע כי הזוכים יוכלו למכור את דירותיהם באופן מיידי וללא תשלום קנס.
מחיר למשתכן – ביטול חוזה
שאלה נפוצה ששואלים את משרדנו זוכים רבים של מחיר למשתכן נוגעת לביטול חוזה בפרויקטים שונים של מחיר למשתכן.
חשוב להדגיש שאין להסתמך על האמור בפוסט זה, שכן האמור בו אינו מהווה או מחליץ ייעוץ של בעל מקצוע, ובמקרה הצורך יש להיוועץ עם מומחה בתחום שייתן לכם מענה פרטני שמתאים למקרה הספציפי ולסיבות בגינן הזוכים שוקלים לבטל את החוזה או שכבר ביטלו אותו.
ככלל, התשובות בנוגע לאפשרות לביטול חוזה מצד הזוכים והסנקציות עקב ביטול חוזה נמצאות בחוזים עליהם חתמו הזוכים עם הקבלנים.
בשוק הפרטי עורכים נספח להסכם שמסדיר את ביטול ההסכם והנושאים הפתוחים: השבת הכספים, פיצויים, היעדר תביעות וכיו"ב.
במחיר למשתכן חוזי המכר עליהם חותמים הזוכים עם הקבלנים כוללים סעיפים העוסקים בסעדים ותרופות (=פיצויים) במקרה של הפרת הסכם על-ידי הרוכשים. ככלל, במקרה שבו יפר הרוכש את ההסכם, עליו יהיה לשלם סכום השווה ל-2% ממחיר הדירה, בדרך כלל בהתאם לתנאי ההצמדה של תשלומי הרוכש כפי שנקבעו בהסכם.
עם זאת, צריך לזכור שלא מדובר בסוף פסוק, שכן לקבלן הזכות גם להגיש תביעה כנגד הרוכשים על נזקים שנגרמו לו עקב הפרת ההסכם והקבלן יצטרך להוכיח כי אכן נגרמו לו אותם נזקים.
בדיני חוזים יש עקרון לפיו "חוזים יש לקיים" (שעלול לפעול לרעת המבטלים), אבל לצידו יש עקרון נוסף אותו הקבלן יצטרך למלא: עיקרון הקטנת הנזק. משמע, שעל הקבלן מוטלת החובה לצמצם את הנזק שנגרם לו עקב ההפרה של הרוכשים (כמו למשל – מציאת רוכש חלופי).
כדאי לזכור שלהפרת ההסכם וביטולו יש השלכות נוספות:
דיווח לרשות המסים: באחריות המבטלים לדווח לרשות המסים על ביטול העסקה ולחתום על תצהירים מתאימים.
ביטול הערבות: על הכספים ששולמו לקבלן מקבלים בדרך כלל ערבות בנקאית, ולכן יש להודיע לבנק כי ההסכם מבוטל, כדי שהבנק ישיב את הכספים לרוכשים ויבטל את הערבות.