בית המשפט העליון: אם יזם מפר את תנאי המכרז שלו מול המדינה בפרויקט מחיר למשתכן/דירה בהנחה, לרוכשים בפרויקט אין שום עילה כנגדו היות והם לא צד למכרז.
במאי 2010 נחתם חוזה בין משרד השיכון לבין חברת "בונייך בניה פיתוח והשקעות", אשר זכתה במכרז מחיר למשתכן ברמת בית שמש.
חוברת המכרז ונהלים שפרסם משרד השיכון קבעו הוראות שונות בנוגע לחוזי המכר שעל חברת בונייך לערוך עם רוכשי הדירות העתידיים בפרויקט מחיר למשתכן אותו התחייבה להקים.
בין היתר הוראות חוברת המכרז, ובפרט החוזה בין המדינה לבין היזם, קבעו כי:
"בונייך תהיה רשאית לגבות תוספת תשלום מרוכשי דירות, עבור מחסן; כי בתום שנתיים ממועד אכלוס הדירות בונייך תהיה רשאית למכור מחסנים ללא מגבלות בכפוף לקבלת אישור חתום ע"י שאר דיירי הבניין שאין בחזקתם מחסן ואינם מעוניינים לרכוש מחסן; כי לא תותר הצמדה של מעל 2 מחסנים לדירה, אלא אם בבניין קומת מחסנים נפרדת; משרד הבינוי יפקח על מימושו של חוזה המכרז בהיבטים אשר נוגעים להסכמים עם רוכשי הדירות בפרויקט, לרבות מחירי הדירות, וכן בחינה כללית של התאמת חוזי המכר לתנאי חוזה המכרז על ידי משרד בינוי והשיכון וכיוצא בזה."
היזם החתים את הרוכשים על חוזים מנוגדים לחוברת המכרז
ואולם, חרף הוראות המכרז, בחוזי מכר (שנוסחם אושר מראש על-ידי משרד השיכון) שנכרתו במהלך השנים 2013-2011 מול מספר רוכשי דירות בפרויקט שבנתה בונייך, חברת בונייך לא התחייבה לאפשר לרוכשי הדירות לרכוש מחסנים בפרויקט. זאת בניגוד להוראות המכרז.
.
לפיכך, מספר רוכשים הגישו כנגד חברת בונייך תביעה לבית משפט השלום.
בכתב התביעה נטען, בין היתר, כי בונייך הפרה את נהלי המכרז – עליהם הסתמכו התובעים בתום לב – בכך שלא אִפשרה לתובעים לרכוש מחסנים, כי התובעים הסתמכו בתום-לב וכי התנהלות בונייך עולה כדי הפרת חוזה המזכה את הרוכשים בפיצוי מכוח הוראות חוק שונות.
מנגד, טענה בונייך כי יש לדחות את התביעה, בין היתר ולענייננו, מהטעמים הבאים: חוזה הרכישה אינו מקנה לתובעים זכות לרכישת מחסן; מסמכי המכרז ונהלים שפרסם משרד הבינוי והשיכון חיצוניים לחוזי הרכישה ואינם רלבנטיים, שכן מסמכים אלו לא הוצגו לרוכשי הדירות על-ידי בונייך, ומשכך אינם יוצרים חבות במערכת היחסים שבין בונייך לתובעים; נטען גם כי יש לדחות את התביעה מהטעם שהתובעים לא הוכיחו את נזקיהם על ידי ראיות.