הסכם מייסדים הוא הסכם משפטי בין מייסדי חברה או עסק משותף. הוא מתאר את הזכויות, החובות וההתחייבויות של כל מייסד, כמו גם את המבנה של החברה. הסכם מייסדים אינו חובה על פי חוק, אך מומלץ מאוד כדי להגדיר את היחסים בין השותפים להקמת החברה או העסק.
הסכם מייסדים כולל בדרך כלל את הדברים הבאים:
-
מטרת החברה או העסק המשותף – מהו המודל העסקי של החברה? אילו מוצרים או שירותים יוצעו? מי קהל היעד?
-
תפקידי המייסדים – מהם התפקידים והאחריות הספציפיים של כל מייסד? האם למייסדים יהיה חלק רוב או מיעוט בחברה?
קבלת החלטות – אילו החלטות יתקבלו במשותף ואילו יתקבלו על-ידי מי מהשותפים במסגרת האחריות שלו בעסק.
-
הבעלות על החברה או העסק המשותף – כיצד יחולק ההון העצמי של החברה בין המייסדים?
-
הלוואת בעלים והשקעה בעסק – האם הצדדים משקיעים כספים באופן זהה? אם לא, האם יש לכך השפעה? מתי תוחזר הלוואת הבעלים שניתנת לעסק המשותף?
-
יישוב סכסוכים – כיצד ייפתרו מחלוקות בין המייסדים? האם בבית משפט או באמצעות בורר? אולי לצדדים יש מגשר או מישהו שהם סומכים עליו, אולי בתחומי הפעילות של העסק המשותף, אשר יוכל להכריע במקרה של מחלוקת בין הצדדים?
-
הגבלה על מכירה ומחויבות לשותפים הנוספים – האם הצדדים "נעולים" אחד לשני לתקופה מסוימת, ואינם יכולים לעזוב את העסק המשותף? מה קורה לאחר מכן אם מישהו רוצה לעזוב ובאילו תנאים?
-
סודיות ואי תחרות – מהו המידע שבבעלות החברה או העסק המשותף שיש להגן עליו מפני מתחרים? באילו אמצעים תשתמש החברה כדי להגן עליהם? מה קורה אם מי מהצדדים, במכוון או במחדל, מפר את חובת הסודיות החלה עליו? מה לגבי אי תחרות? ייתכן כי למי מהשותפים יש עסקים נוספים באותם תחומי פעילות של החברה או של העסק המשותף וצריך לבחון את ההשפעה לכך.
-
אסטרטגיית יציאה – מה קורה אם מישהו מהמייסדים רוצה לעזוב את החברה? או שמישהו נאלץ לעזוב באל כורחו? או עקב אי-תפקוד?