הכנסת משנה את הוראות הפיצוי בגין איחור במסירה של דירות חדשות – הקבלנים יוכלו להתנער מחובתם לשלם פיצוי רק אם האיחור נגרם בגלל הקונים או רק בגין נסיבות המגבשות עילת סיכול ושקיום החוזים בנסיבות אלה הוא בלתי אפשרי או שונה בצורה יסודית מהסכמת הצדדים.
במאי 2022 פורסם תזכיר חוק לתיקון מס' 9 לחוק המכר דירות, אשר עוסק בפיצוי של קבלנים בגין איחור במסירה וכן בשינוי בדבר הצמדה למדד תשומות הבניה.
התיקון לחוק נועד להקל על רוכשי הדירות החדשות ולנסות להגביר את הוודאות בשוק הדיור בישראל. התיקון נכנס לתוקף ב-7 ביולי 2022 והוא חל על כל חוזי המכר שייחתמו מאותו תאריך ואילך.
פיצוי בגין איחור במסירה
כידוע, כאשר רוכשים דירה מקבלן אחד הנושאים המרכזיים הוא מועד קבלת הדירה ותשלום מלוא התמורה עבורה. פסקאות רבות בהסכמי המכר הארוכים עוסקות בנושא זה, כאשר הן בעיקר עוסקות באיחור ומהן הנסיבות הגורמות לאיחור במסירת הדירה.
עד כה חוק המכר (דירות) קבע כי מהמועד בהסכם בו הסכימו הצדדים כי תימסר הדירה החדשה לקונים, תינתן תקופת "גרייס" של חודשיים נוספים לקבלן, שבהם לא יהיה חייב הקבלן לפצות את הקונים. זאת כמובן, ללא קשר לפסקאות הרבות המופיעות בהסכמים עם הקבלנים לפיהם במקרים של נסיבות שאינן תלויות בקבלנים, כדוגמת עיכובים מצד רשויות ממשלתיות, שביתות, מחסור בחומרי בניה או בפועלי בניין, מצבי חירום וכיו"ב – הקבלן יוכל לדחות את מועד המסירה, לעתים גם בתוספת "תקופת התארגנות".
התיקון לחוק
התיקון לחוק קבע כי תקופת הגרייס שניתנת לקבלנים תקוצר מחודשיים לחודש בלבד מהמועד הקבוע למסירת הדירה בהסכם המכר. לאחר שחלף חודש מהמועד הקבוע בחוזה בין המוכר לבין הרוכשים, זכאים הרוכשים לפיצויים בלא שיידרשו להוכיח כי נגרם להם נזק, בעבור כל חודש או חלק ממנו מתום החודש גרייס (להבדיל בנוסח הקודם שהפיצוי מתחיל ממועד המסירה הקבוע בהסכם בין הצדדים).
הפיצוי הוא כפי שיוצג להלן כקבוע בחוק או לפי הפיצוי שנקבע בהסכם המכר בשל איחור במסירת הדירה (אם נקבע) – לפי הגבוה מביניהם.
מחודש מהמועד הקבוע בחוזה ועד 4 חודשים מהמועד הקבוע בחוזה – פיצוי בסך של דמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה.
מ-5 חודשים ועד 10 מהמועד שנקבע בחוזה – סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25.
מ-11 חודשים מהמועד שקבוע בחוזה – דמי שכירות של דירה דומה פי 1.5.