איחור במסירה – שינוי החוק

תוכן עניינים

הכנסת משנה את הוראות הפיצוי בגין איחור במסירה של דירות חדשות – הקבלנים יוכלו להתנער מחובתם לשלם פיצוי רק אם האיחור נגרם בגלל הקונים או רק בגין נסיבות המגבשות עילת סיכול ושקיום החוזים בנסיבות אלה הוא בלתי אפשרי או שונה בצורה יסודית מהסכמת הצדדים.

 

במאי 2022 פורסם תזכיר חוק לתיקון מס' 9 לחוק המכר דירות, אשר עוסק בפיצוי של קבלנים בגין איחור במסירה וכן בשינוי בדבר הצמדה למדד תשומות הבניה.

 

התיקון לחוק נועד להקל על רוכשי הדירות החדשות ולנסות להגביר את הוודאות בשוק הדיור בישראל. התיקון נכנס לתוקף ב-7 ביולי 2022 והוא חל על כל חוזי המכר שייחתמו מאותו תאריך ואילך.

 

פיצוי בגין איחור במסירה

 

כידוע, כאשר רוכשים דירה מקבלן אחד הנושאים המרכזיים הוא מועד קבלת הדירה ותשלום מלוא התמורה עבורה. פסקאות רבות בהסכמי המכר הארוכים עוסקות בנושא זה, כאשר הן בעיקר עוסקות באיחור ומהן הנסיבות הגורמות לאיחור במסירת הדירה.

 

עד כה חוק המכר (דירות) קבע כי מהמועד בהסכם בו הסכימו הצדדים כי תימסר הדירה החדשה לקונים, תינתן תקופת "גרייס" של חודשיים נוספים לקבלן, שבהם לא יהיה חייב הקבלן לפצות את הקונים. זאת כמובן, ללא קשר לפסקאות הרבות המופיעות בהסכמים עם הקבלנים לפיהם במקרים של נסיבות שאינן תלויות בקבלנים, כדוגמת עיכובים מצד רשויות ממשלתיות, שביתות, מחסור בחומרי בניה או בפועלי בניין, מצבי חירום וכיו"ב – הקבלן יוכל לדחות את מועד המסירה, לעתים גם בתוספת "תקופת התארגנות".

 

התיקון לחוק

 

התיקון לחוק קבע כי תקופת הגרייס שניתנת לקבלנים תקוצר מחודשיים לחודש בלבד מהמועד הקבוע למסירת הדירה בהסכם המכר. לאחר שחלף חודש מהמועד הקבוע בחוזה בין המוכר לבין הרוכשים, זכאים הרוכשים לפיצויים בלא שיידרשו להוכיח כי נגרם להם נזק, בעבור כל חודש או חלק ממנו מתום החודש גרייס (להבדיל בנוסח הקודם שהפיצוי מתחיל ממועד המסירה הקבוע בהסכם בין הצדדים).

 

הפיצוי הוא כפי שיוצג להלן כקבוע בחוק או לפי הפיצוי שנקבע בהסכם המכר בשל איחור במסירת הדירה (אם נקבע) – לפי הגבוה מביניהם.

 

  • מחודש מהמועד הקבוע בחוזה ועד 4 חודשים מהמועד הקבוע בחוזה – פיצוי בסך של דמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה.

  • מ-5 חודשים ועד 10 מהמועד שנקבע בחוזה – סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25.

  • מ-11 חודשים מהמועד שקבוע בחוזה – דמי שכירות של דירה דומה פי 1.5.

 

על הפיצויים להיות משולמים לרוכשים בסוף כל חודש עבור החודש שעבר.

 

החרגת הפיצוי – אך ורק באשמת הרוכשים או עקב נסיבות המגבשות עילת סיכול

 

החידוש המשמעותי מאד בחוק הוא שהמוכר יוכל לא לשלם את הפיצוי אך ורק אם האיחור נגרם ממעשה או ממחדל של הקונים או שהוא תוצאה של סיכול – כלומר הפרת חוזה כתוצאה מנסיבות שהמפר, לא יכול היה לדעת ולא יכול היה למנוע אותן וקיום החוזה באותן נסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה בצורה יסודית מההסכמה בין הצדדים.

 

המשמעות היא שהמוכר לא יוכל לעכב את מסירת הדירה בשל נסיבות חיצוניות שלא בשליטתו – למשל עקב עיכובים שנגרמים מצד רשויות שונות (כבאות, מים, חשמל), עבודות פיתוח מצד הרשות המקומית, שביתות, מחסור ארצי בחומרי בניין, גילוי עתיקות וכיוצא בזה.

 

החלק הראשון אינו מחדש דבר, שכן בהסכמי המכר לרוב נקבע כי אם הקונה מאחר בתשלום או גורם לעיכוב במסירת הדירה, אז מועד המסירה יידחה ללא כל פיצוי. החלק השני משקף את פסיקת בתי המשפט בשנים האחרונות שהעיכובים שיכולים לקרות בבנייה ובקבלת טופס 4 בגין סיום הבנייה צריכים להיות עניין שהקבלנים לוקחים אותו בחשבון בעודם קובעים מועד מסירה. מדובר בסיכון שרובץ לפתחם כפי ששופטים רבים קבעו בשנים האחרונות.

 

עתירה לבג"צ

 

בעקבות התיקון לחוק, הגישה התאחדות הקבלנים עתירה לבג"צ בטענה כי התיקון פוגע בחופש החוזים של הצדדים ובאפשרותם לחלק את הסיכון במצב בו בשל נסיבות חיצוניות של בשליטת הקבלן נגרם איחור במסירה.

עורך דין נדלן ומקרקעין  אוהד שפק
עורך דין נדלן ומקרקעין אוהד שפק

עו"ד שפק, מייסד המשרד, מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין ומלווה עסקאות נדל"ן מורכבות בישראל, באירופה ובארה"ב.
מרצה בפורומים מקצועיים ומפרסם מעת לעת מאמרים וטורי דעה בעיתונות הישראלית ובעיתונות הזרה.
ממייסדי עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת משנת 2019 לקידום עקרונות וערכים דמוקרטיים.
מייצג יזמים ובעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, מייצג זוכים וקבוצות זוכים בפרויקטים של מחיר למשתכן ומתמחה בנושאי ירושה, צוואות ועיזבונות. לפרטים ושאלו מוזמנים לצור קשר.
כתובות המשרד: ירושלים רחוב קרן היסוד 34.
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט - קומה 33).
טלפון: 02-6775435

השאר תגובה

תוכן עניינים

אודות

המשרד מתמחה בנדל”ן ובמיסוי מקרקעין, בנושאי ירושה צוואות ועיזבונות, וכן ובליטיגציה בבתי המשפט. המשרד משלב מומחיות בתחומי משפט מגוונים תוך הבנה והיכרות מעמיקה עם הרגולציה בישראל ועם הסביבה העסקית.

כתובות המשרד :
ירושלים רחוב קרן היסוד 34. 
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט – קומה 33).

צרו קשר

פוסטים אחרונים

עקבו אחרינו

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן