אישור הסכם ממון

תוכן עניינים

הסכם ממון שערכו צדדים בהיותם ידועים בציבור כאשר לא הייתה כוונה מצידם להינשא בסמוך לעריכתו, יידרש לאישור מחודש בבית המשפט, אם וכאשר יחליטו להינשא.

 

הסכם ממון הוא הסכם בין בני הזוג, אשר נועד להסדיר את הנושאים הכלכליים שביניהם ושינוי של הסכם כזה צריך להיות בכתב.

 

חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי הסכם ממון דורש אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי אשר יש לו את סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג (למשל בית הדין הרבני עבור בני הזוג יהודים או בית הדין השרעי לבני זוג מוסלמים). 

 

אישור הסכם ממון זוג לפני נישואים

 

הוראות חוק יחסי ממון מאפשרות לזוג שנמצא לפני נישואים לאשר את הסכם הממון על-ידי נוטריון, אשר נדרש לוודא כי בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית והבינו את המשמעות והתוצאות שלו.

 

אחרי הנישואים – חובה לאשר את הסכם הנישואים בבית המשפט

 

פסיקת בתי המשפט בישראל קובעת, נכון לספטמבר 2024, כי אין לרשות באישור הסכם רכושי שנערך בין בני זוג ידועים בציבור (לפני נישואיהם) כאישור התקף אף כהסכם ממון לאחר נישואיהם, אם יינשאו. 

 

אך מה קורה אם בני הזוג אישרו את ההסכם בבית משפט עוד לפני שהתחתנו? 

 

שלומי ודורית (שמות בדויים) חיים יחדיו כידועים בציבור משנת 2022. באוגוסט 2023 חתמו על הסכם שכותרתו "הסכם ממון וחיים משותפים", שאושר חודש לאחר מכן בבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקוה.

 

ההסכם בין שלומי ודורית קבע הפרדה רכושית בין הצדדים, אשר הסכימו, בין היתר, כי צורת רישום הבעלות של כל נכס מהנכסים שלהם תהווה הוכחה מכרעת לעניין הבעלות. כלומר, אם הנכס רשום אך ורק על שם שלומי הוא יהיה שייך אך ורק לשלומי.

 

במועד אישור ההסכם, הבהירה להם השופטת כי אם יבחרו להתחתן בעתיד, יידרשו שלומי ודורית לאשר את ההסכם פעם נוספת.

 

שלומי ודורית פנו לבית המשפט המחוזי בלוד וטענו כי אין צורך לאשר שוב את הסכם הממון, כי הוא אושר בבית משפט לענייני משפחה. הם גם הדגישו כי בהסכם עליו חתמו הם ציינו מפורשות כי ברצונם להחיל את ההוראות שלו גם לאחר שיינשאו, אם יינשאו. 

 

בית המשפט המחוזי בלוד קבע כי אישור של הסכם ממון לפני הנישואים לא נעשה מכח הוראות חוק יחסי ממון והוראות חוק יחסי ממון אינן חלות על שלומי ודורית בהיותם ידועים בציבור. שלומי ודורית לא יכולים להתנער מדרישות החוק, המחייבות כי בני הזוג יאשרו את הסכם הממון בהתאם להוראות החוק מהרגע בו נישאו. 

 

עם זאת, קבע בית המשפט כי אינו קובע דבר באשר לטיבו ומעמדו של ההסכם שנחתם בין שלומי ודורית אם תבוא מחלוקת ביניהם בעתיד, שכן בנסיבות מסוימות וחריגות ניתן לקיים הסכם ממון אף שלא אושר כדין, ואין זה מן הנמנע כי בנסיבות מסוימות יתקיים אף הסכם שאושר על-ידי בית המשפט לענייני משפחה שלא על פי חוק יחסי ממון. 

 

(לקריאה נוספת – עמ"ש (מרכז) 36827-12-23 א.צ נגד א.ל.)

 

עורך דין נדלן ומקרקעין  אוהד שפק
עורך דין נדלן ומקרקעין אוהד שפק

עו"ד שפק, מייסד המשרד, מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין ומלווה עסקאות נדל"ן מורכבות בישראל, באירופה ובארה"ב.
מרצה בפורומים מקצועיים ומפרסם מעת לעת מאמרים וטורי דעה בעיתונות הישראלית ובעיתונות הזרה.
ממייסדי עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת משנת 2019 לקידום עקרונות וערכים דמוקרטיים.
מייצג יזמים ובעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, מייצג זוכים וקבוצות זוכים בפרויקטים של מחיר למשתכן ומתמחה בנושאי ירושה, צוואות ועיזבונות. לפרטים ושאלו מוזמנים לצור קשר.
כתובות המשרד: ירושלים רחוב קרן היסוד 34.
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט - קומה 33).
טלפון: 02-6775435

השאר תגובה

תוכן עניינים

אודות

המשרד מתמחה בנדל”ן ובמיסוי מקרקעין, בנושאי ירושה צוואות ועיזבונות, וכן ובליטיגציה בבתי המשפט. המשרד משלב מומחיות בתחומי משפט מגוונים תוך הבנה והיכרות מעמיקה עם הרגולציה בישראל ועם הסביבה העסקית.

כתובות המשרד :
ירושלים רחוב קרן היסוד 34. 
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט – קומה 33).

צרו קשר

פוסטים אחרונים

עקבו אחרינו

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן