הסכם תיווך – קרוב משפחה

תוכן עניינים

בן משפחה שאינו בעל הנכס חתם על הסכם תיווך (למשל בן זוג/בת זוג/אח/אחות שאין להם זכויות בנכס) – האם יידרש בעל הנכס לשלם דמי תיווך למתווך, אשר פעל למכור את הנכס שלו?

 

אורן פרנס – מתווך מקרקעין, הגיש תביעה בבית משפט השלום בתל אביב נגד חיים וחנן – זוג אחים שהתחייבו כלפיו בהסכם תיווך שכלל תקופת בלעדיות.

 

המתווך דרש כי ישולמו לו דמי תיווך בגין מכירת הנכס ולחילופין את דמי הפיצוי המוסכמים מכח הסכם התיווך, לאחר שהנכס אכן נמכר במהלך תקופת הבלעדיות – לשוכר שהתגורר בדירה. אך זאת, מבלי שחיים וחנן שיתפו את אורן המתווך בעניין.

 

חתימה על הסכם תיווך – לא על-ידי בעל הנכס

 

חיים וחנן סירבו לשלם את דמי התיווך בטענה כי הסכם התיווך נחתם על ידי חנן בלבד, בעוד שחיים הינו בעל הזכויות במקרקעין ואילו חנן רק סייע לו בענייני הדירה ולפיכך חתימתו –  לשיטתם – אינה מחייבת. עוד טענו האחים כי מאחר שהדירה נמכרה לשוכר שהתגורר במקרקעין, הרי שהמתווך לא זכאי לדמי תיווך – משום שהוא לא שימש כגורם היעיל שהביא לסגירת עסקת המכר בפועל.

בית המשפט קיבל את תביעת המתווך וקבע כי יש לחייב את האחים בתשלום הפיצוי המוסכם הקבוע בהסכם התיווך.

הסכם תיווך – מיהו לקוח?

 

סעיף 9(א) לחוק המתווכים במקרקעין קובע כי  על מנת שמתווך דירות יהיה זכאי לקבל דמי תיווך, עליו להחתים את "הלקוח" על הסכם תיווך בכתב, המהווה הלכה למעשה הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך מקרקעין. אמנם, בדרך כלל, ה-"לקוח" המתחייב בתשלום דמי תיווך הוא גם בעל הזכויות במקרקעין לגביהם מבקשים פעולת תיווך.

 

עם זאת, הכנסת לא הגבילה את החתימה על הסכם התיווך רק לבעל זכויות במקרקעין. המונח  "לקוח" מוגדר בחוק המתווכים במקרקעין כ–"צד להסכם עם מתווך במקרקעין לקבלת שירותיו, בין אם הוא משלם דמי תיווך ובין אם לאו".

ניתן לראות שהכנסת נקבה במפורש במונח "לקוח" במשמעותו הרחבה.

 

כלומר, משמעות שניתן לפרשה בהתייחס למוכר זכויות, אך גם בהתייחס לרוכש זכויות ולכל מי ששוכר את שירותי המתווך – כך שבהחלט ייתכן כי גם מי שאינו בעל הזכויות בנכס על פי מרשם הזכויות בלשכת רישום המקרקעין ("הטאבו"), אך יש לו אינטרס במכירה, יתקשר בהסכם תיווך מחייב לכל דבר ועניין.

 

מכירת הנכס לשוכר – הגורם היעיל



בנוסף, בית המשפט קבע כי העובדה שהנכס נמכר לאדם אשר שוכר את הנכס, לא מאיינת את זכותו של המתווך לתשלום דמי תיווך נוכח נוסח הסכם התיווך שכלל הסכמה גורפת לתשלום דמי תיווך, "בכל מקרה שהנכס יימכר במהלך תקופת הבלעדיות" – ומבלי להחריג את אפשרות המכירה למי ששוכר בפועל את הנכס.

 

בנסיבות הללו, ולאור לשונו הגורפת והחד משמעית של הסכם התיווך, בית המשפט קבע כי ההתחייבות לתשלום דמי תיווך גורפת וחלה על כל עסקת מכירה בתקופת הבלעדיות.

 

נקבע כי אין מקום להתערב ביחסים ההסכמיים בין הצדדים ולקבוע בדיעבד תנאים חדשים והתחייבויות שכלל לא נכללו בהסכם לו רצו הצדדים להחריג את השוכר היה עליהם לציין זאת במפורש בהסכם התיווך. משהם לא השכילו לעשות זאת,  יש לחייב את האחים בתשלום הפיצוי המוסכם למתווך – בהתאם להסכם התיווך.


(להרחבה:ראו: תאק (ת"א) 69359-12-19  אורן פרנס – גלי תכלת נכסים נגד חיים זלצמן גביש)

עורך דין נדלן ומקרקעין  אוהד שפק
עורך דין נדלן ומקרקעין אוהד שפק

עו"ד שפק, מייסד המשרד, מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין ומלווה עסקאות נדל"ן מורכבות בישראל, באירופה ובארה"ב.
מרצה בפורומים מקצועיים ומפרסם מעת לעת מאמרים וטורי דעה בעיתונות הישראלית ובעיתונות הזרה.
ממייסדי עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת משנת 2019 לקידום עקרונות וערכים דמוקרטיים.
מייצג יזמים ובעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, מייצג זוכים וקבוצות זוכים בפרויקטים של מחיר למשתכן ומתמחה בנושאי ירושה, צוואות ועיזבונות. לפרטים ושאלו מוזמנים לצור קשר.
כתובות המשרד: ירושלים רחוב קרן היסוד 34.
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט - קומה 33).
טלפון: 02-6775435

השאר תגובה

תוכן עניינים

אודות

המשרד מתמחה בנדל”ן ובמיסוי מקרקעין, בנושאי ירושה צוואות ועיזבונות, וכן ובליטיגציה בבתי המשפט. המשרד משלב מומחיות בתחומי משפט מגוונים תוך הבנה והיכרות מעמיקה עם הרגולציה בישראל ועם הסביבה העסקית.

כתובות המשרד :
ירושלים רחוב קרן היסוד 34. 
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט – קומה 33).

צרו קשר

פוסטים אחרונים

עקבו אחרינו

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן