מהי המשמעות בהפרה של הסכם לרכישת דירה והאם בית המשפט מוסמך להפחית את הפיצוי שקבעו הצדדים לחוזה?
קניה ומכירה של נכס נדל"ן מוסדרת כמעט תמיד בהסכם שנקרא "הסכם מכר". דרישה מהותית מהסכם לרכישה ומכירה של נכס נדל"ן היא שהוא צריך להיות בכתב. "חוק החוזים" אמנם קובע כי חוזה יכול להיערך בין צדדים בעל-פה, אך בנוגע לעסקת נדל"ן על ההסכם להיות בכתב.
חלק מהסכם הרכישה והמכירה של נכס נדל"ן עוסק גם במקרה של הפרת הסכם – בין אם מצד הקונים ובין אם מצד המוכרים. לעתים חלק זה נקרא גם "תרופות" על שום החוק העוסק בכך – חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה).
החוזה לרוב קובע אילו מהסעיפים יש בהם תנאים מהותיים ויסודיים, שאם מי מהצדדים יפר אותם, תהיה זאת הפרה יסודית של ההסכם. לצד הקביעה של הפרה יסודית של ההסכם, החוזה בדרך כלל קובע מהם הפיצויים המוסכמים שהצד שהפר את החוזה יצטרך לשלם לצד השני.
מקרה מעניין של הפרת הסכם הגיע לאחרונה לבית המשפט בתל אביב.
בשנת 2012 קנתה משפחת מגדל בית דו-משפחתי בישוב שוהם ממשפחת רונן בסך של 3.375 מיליון ₪.
לפני שהצדדים חתמו על הסכם לרכישת הבית, גילו הצדדים כי הבית אינו בנוי לפי היתר הבניה המקורי ולכן הוסכם בחוזה כי המוכרים (משפ' רונן) ידאגו להוצאת היתר בניה חדש, שיכשיר את חריגת הבניה שבוצעה תוך 12 חודשים מיום חתימת ההסכם וישקף "את הבנוי בפועל".
על אף התחייבות זו, משפ' רונן הוציאה אמנם היתר בניה חדש, אך הוא לא כלל את כל חריגות הבניה, שכן נדרש אישור של פיקוד העורף שדרש לבצע עבודות בניה כדי להתאים את הממ"ד לדרישותיו.
משפ' מגדל – הגישו תביעה לבית משפט השלום על סך 337,500 ₪ בטענה כי משפ' רונן הפרו הפרה יסודית את ההסכם ביניהם, ולכן הם זכאים לפיצוי מוסכם, מבלי להוכיח כי נגרם להם נזק. מבחינת משפ' מגדל, אין זה משנה כי משפ' רונן עשתה כל שביכולתם ולא מדובר בדבר פעוט, כי אם בחריגות בניה שלא הוכשרו.
משפ' רונן – המציאו היתר בניה חדש וההסכם לא עוסק במקרה שבו לא ניתן להכשיר את הבנייה הקיימת. היות ומשפ' רונן עשתה כל שביכולתה וההיתר המלא לא ניתן בגלל סיבות שלא קשורות אליהם, הם טענו שהם לא הפרו את הוראות ההסכם. השמאי קבע שעלות העבודות הנוספות הנדרשות היא בערך 70,000 ₪ ולכן ההתנגדות של משפ' מגדל לבצע את העבודות ולתבוע על סכום גבוה יותר היא חוסר הגינות וניסיון להתעשר על חשבון משפ' רונן.
האם משפ' רונן הפרה את ההסכם?
יש הבחנה בחוק הישראלי בין חיובים בחוזה:
-
"חיוב תוצאה" – חובה להשיג את התוצאה המבוקשת, ואם זו לא תושג – הדבר מהווה הפרה של ההסכם.
-
"חיוב השתדלות" – חובה לנקוט באמצעים המתאימים כדי להשיג את המטרה אבל מבלי להתחייב להשיג אותה.