בסוף נובמבר 2020 פורסם לעיון הציבור תזכיר חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 128), אשר עוסק, בין היתר, ביצירת מסלול חלופי לתמ"א 38 ולייעול הליכים בתחום התכנון והבנייה. חשוב להדגיש כי מדובר בתזכיר חוק בלבד, שטרם עבר את כל הליכי החקיקה וייתכן גם שייערכו בו שינויים אם יאושר.
להלן יובאו האפשרויות החלופיות לתמ"א 38 שהוצעו במסגרת התזכיר:
הריסה ובנייה מחדש
כזכור, בנובמבר 2019 החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי תוכנית המיתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה (המוכרת בשמה כתמ"א 38) תסתיים באוקטובר 2022. לפי התזכיר, מוצע לתת סמכות לכל רשות מקומית לאפשר התחדשות עירונית באמצעות הריסת המבנה ובנייתו מחדש במגרשים שמיועדים למגורים שבהם קיימים מבנים שניתנו היתרי בניה לבנייתם לפני 1980 ואין צורך יותר בחוות דעת מהנדס שהבניין הקיים איננו עמיד מפני רעידות אדמה.
לפי ההצעה, הרשות המקומית תוכל לאפשר פינוי בינוי תוך הגדלת שטחי הבנייה במגרש עד לסך של 350% מסך שטחי הבניה הקיימים כחוק במגרש. ההצעה קובעת שאם נבנו תוספות בניה במבנה לאחר שנת 1980 (נגיד ממ"דים או מרפסות) הדבר לא יגביל את האפשרות לבצע פינוי-בינוי אם המבנה (ולא התוספת) נבנתה בהיתר בניה מלפני 1980. בנוסף, הרשות המקומית תוכל לאשר תוספת זכויות מתחת למפלס הקרקע לעד פי 3 משטח המגרש ותוספת של 15% מסך השטח הכולל המותר לבניה מעל הקרקע לצורך הוספת שימושים ציבוריים (למשל גן ילדים, מרפאה, מבנה לצרכי דת, מוסדות קהילתיים, מקלטים, שטחי חניה וכו).
הרשות המקומית תוכל לקבוע כי עד 25% משטחי הבנייה המותרים במגרש ישמשו למשרדים או מלונאות, או למטרת מסחר בחזית בניין המיועד למגורים.
לסיכום – עד 350% מעל פני הקרקע, עד פי 3 משטח המגרש מתחת למפלס הקרקע ותוספת של עד 15% מהשטח המותר לבניה מעל הקרקע לצורך הוספת שימושים ציבוריים.
עיבוי הבנייה בבניין קיים