האם שיפוץ שנעשה בדירה לפני מכירתה - מהווה עסקה מלאכותית שכל מטרתה הייתה קבלת פטור ממס שבח?
בית המשפט העליון הבחין בין "תכנון מס חיובי" שנועד לנצל תמריץ מס שניתן על-ידי המחוקק ומהווה תכנון מס לגיטימי לבין "תכנון מס שלילי" שהוא תכנון המנצל פרצות קיימות בחוק, ולכן ייבחן האם הוא עסקה מלאכותית (פסק דין שירותי תקשוב בע"מ). בית המשפט אף קבע כי הדרך לאתר "תכנון מס שלילי" הוא על-ידי מתן תשובה לשאלה ההיפותטית, האם המחוקק היה משנה את החוק בעקבות תכנון המס שהתבצע בעסקה הספציפית.
סעיף 84 לחוק מיסוי מקרקעין קובע, בין היתר, כי עסקה תיחשב כעסקה מלאכותית אם אחת ממטרותיה העיקריות היא "הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה". כלומר – עסקה/פעולה שכל מטרתה לצרכי הפחתת מס לא תיחשב כ-"מלאכותית" אם היא "מוסרית" ואינה נוגדת את כוונת המחוקק.
נירה מעין נגד מיסוי מקרקעין תל אביב
בשנת 2007 נירה ושלמה רכשו 2 דירות גדולות בבניין ברחוב רוטשילד 1 בתל אביב אשר אוחדה לדירה אחת.
בשנת 2010 ערכו הצדדים הסכם נוסף אשר במסגרתו נקבע כי לא נמכרה דירה כי אם "דירה במצב מעטפת" ותמורת זיכוי של כ-3.2 מיליון ₪, הקבלן לא נדרש להשלים את עבודות הבנייה.
בעקבות ההסכם החדש, קבעה רשות המסים כי הנכס אינו "דירת מגורים" לצורך מס רכישה.
בדצמבר 2013 חתם שלמה על הסכם שיפוץ עם קבלן שיפוצים לביצוע עבודות גמר בדירת המעטפת. בסוף אותו חודש ועם גמר השיפוץ, חתם על הסכם מכר למכירת הדירה, ביחד עם מחסני וחניות, בסכום של 45 מיליון ₪.
נירה ושלמה ורשות המסים היו חלוקים במספר שאלות:
-
האם "דירת מעטפת" היא דירת מגורים בטרם הסתיימו עבודות השיפוץ, שכן ניתן טופס 4 לבניין (טופס המעיד שבניית המבנה הסתיימה והוא מתאים לאכלוס וניתן לחבר אותו לתשתיות כדוגמת חשמל, מים וטלפון) או – שלא מדובר ב-"דירת מגורים" היות ובנייתה טרם הסתיימה והיא אינה מיועדת למגורים על פי טיבה?
-
אם "דירת מעטפת" אינה "דירת מגורים" – האם השיפוץ שנעשה עובר למכירת הדירה "הפכו" אותה ל-"דירת מגורים" היות והשיפוץ אינו חלק מההסכמות בין המוכר לרוכש?