החוק לצמצום השימוש במזומן – גם על מוכרי נדל"ן

תוכן עניינים

בונים או משפצים? אל תשכחו את הקבלות על התשלומים

 

 

החוק לצמצום השימוש במזומן יחול לא רק על רוכשי נדל"ן, שיצטרכו להסביר את מקורות המימון שלהם, אלא גם על מוכרי נדל"ן, שיבקשו להכיר בהוצאות ששילמו (שיפוצים, תוספות בנייה, תיווך וכיו"ב) בכדי להפחית ממס השבח שלהם. לפי עמדת רשות המסים, אם מוכרי הנדל"ן לא יספקו קבלות על התשלומים – הם יהיו חשופים לסנקציות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים

 

 

בחודש מרץ 2018 אישרה הכנסת את החוק לצמצום השימוש במזומן, אשר נועד להגביל את השימוש בכסף מזומן במטרה לצמצם את ההון השחור ובכדי להיאבק בהלבנת הון ובהשתמטות מתשלום מסים.

 

 

החוק ייכנס לתוקף החל מינואר 2019 ולמעשה יגביל את הציבור בישראל להשתמש בכסף מזומן מעל תקרה מסוימת שנקבעה בחוק; על עסקים יחול איסור לקבל או לתת תשלום של מעל 11,000 ₪ ובעסקה בין אנשים פרטיים יחול איסור לבצע תשלומים מעל 50,000 ₪ במזומן.

 

 

החוק מתייחס גם ספציפית לרכישה של נדל"ן וקובע כי מי שרוכש זכויות במקרקעין (דירות מגורים, שטחים מסחריים, חנויות, קרקעות חקלאיות וכיוצא בזה) יחויב להצהיר, כחלק מההצהרה לרשות המסים, לגבי אמצעי התשלום שבהם הוא משלם על הנדל"ן ולצרף גם אסמכתאות.

 

 

 

באמצע דצמבר 2018, הבהירה רשות המסים כי הוראות החוק יחולו לא רק לגבי תשלומים שישלם אדם שרוכש נדל"ן, אלא גם בנוגע לאדם שמוכר נדל"ן ולבקשה להפחית את הסכום שחייב במס שבח מקרקעין.

 

 

 

מס שבח מקרקעין הוא למעשה מס על המדינה שמוטל על הרווח שאדם עשה כתוצאה מעסקת מקרקעין. אם אדם רכש דירת מגורים ב-1,000,000 ₪ ומכר אותה ב-2,000,000 ₪, מבחינת רשות המסים הרווח של המוכר מעסקה זו הוא 1,000,000 ₪. אם אותו אדם לא זכאי לפטור מהמס, עליו לשלם מס על הרווח שקיבל. יחד עם זאת, חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) מתיר להוסיף את ההוצאות שהוציא המוכר להשבחת המקרקעין לשווי הרכישה – למשל שיפוצים בדירה, עלויות בנייה וכדומה.

 

 

כך, למשל, אם בדוגמה שלנו אדם שיפץ ב-300,000 ₪ את דירתו, הוא יוכל לבקש מרשות המסים להכיר בהוצאות הללו, כך ששווי הרכישה של הדירה שלו יהיה 1,300,000 ₪ ולא 1,000,000 ₪ וכי רשות המסים תכיר בכך שהוא הרוויח רק 700,000 ₪ במכירת דירת המגורים שלו ועל בסיס רווח זה תחשב את המס הצפוי לו.

 

 

לפי סמנכ"ל רשות המסים, שי אהרונוביץ, מסתובב כסף שחור רב בתחום הנדל"ן ורבים הם האנשים אשר שוכרים שירותים של קבלנים או שיפוצניקים ומשלמים במזומן ללא קבלת חשבוניות מס. אם אותם אנשים, בבואם למכור את נכסי הנדל"ן שלהם, יבקשו להפחית את מס השבח ולא יציגו קבלות – לא רק שרשות המסים לא תכיר בהוצאות הללו וגם אותם מוכרים יהיו חשופים לקנסות הקבועים בחוק צמצום השימוש בכסף מזומן, שיכולים להגיע לעשרות ואף למאות אלפי שקלים.

 

 

סמנכ"ל רשות המסים אף הדגיש כי גם אם התשלומים של המוכרים יבוצעו במספר תשלומים אשר נמוכים מהסף שקובע חוק הצמצום בכסף מזומן, רשות המסים תבחן כל עסקה לגופה ולא תאפשר פיצול מלאכותי של עסקאות.

 

 

לפי החוק, ניתן להטיל קנס כספי על מי שמפר את הוראות חוק המזומן בסכומים הבאים:

  • אם התשלום הוא השיק הוא עד 25,000 ₪ – שיעור של 15%.
  • אם התשלום או השיק הוא בין 25,000 ₪ ל-50,000 ₪ – שיעור הקנס יעמוד על 20%.
  • אם התשלום או השיק הוא מעל 50,000 ₪ – שיעור של 30%.
עורך דין נדלן ומקרקעין  אוהד שפק
עורך דין נדלן ומקרקעין אוהד שפק

עו"ד שפק, מייסד המשרד, מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין ומלווה עסקאות נדל"ן מורכבות בישראל, באירופה ובארה"ב.
מרצה בפורומים מקצועיים ומפרסם מעת לעת מאמרים וטורי דעה בעיתונות הישראלית ובעיתונות הזרה.
ממייסדי עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת משנת 2019 לקידום עקרונות וערכים דמוקרטיים.
מייצג יזמים ובעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, מייצג זוכים וקבוצות זוכים בפרויקטים של מחיר למשתכן ומתמחה בנושאי ירושה, צוואות ועיזבונות. לפרטים ושאלו מוזמנים לצור קשר.
כתובות המשרד: ירושלים רחוב קרן היסוד 34.
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט - קומה 33).
טלפון: 02-6775435

השאר תגובה

תוכן עניינים

אודות

המשרד מתמחה בנדל”ן ובמיסוי מקרקעין, בנושאי ירושה צוואות ועיזבונות, וכן ובליטיגציה בבתי המשפט. המשרד משלב מומחיות בתחומי משפט מגוונים תוך הבנה והיכרות מעמיקה עם הרגולציה בישראל ועם הסביבה העסקית.

כתובות המשרד :
ירושלים רחוב קרן היסוד 34. 
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט – קומה 33).

צרו קשר

פוסטים אחרונים

עקבו אחרינו

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן