איחור במסירה – דירה מקבלן

תוכן עניינים

בית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי אין מניעה שהקבלן והקונים יסכימו על מועד חדש למסירת הדירה החדשה שנבנית, אולם לא ניתן לקבל סעיף המאפשר לקבלן לקבוע מועד מסירה של דירה מבלי שיהיה כפוף לשום מגבלה.

 

עסקה לרכישת דירה היא העסקה היקרה והמשמעותית ביותר שעושה אדם במהלך חייו ולכן על בתי המשפט לפקח היטב אחר הקבלנים והיזמים בכדי להגן על האינטרס הציבורי.

 

איחור במסירת הדירה

 

חוק המכר (דירות) קובע כי אם לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה, לאחר שחלפו 60 ימים מהיום שנקבע למסירת הדירה בחוזה בין הצדדים, זכאי הרוכש לפיצויים בעבור כל חודש או חלק ממנו בסכום של דמי שכירות כפול 1.5 בשמונת החודשים הראשונים ודמי שכירות 1.25 לאחר שמונה חודשים או לפיצויים שהסכימו עליהם הצדדים בחוזה – לפי הגבוה מביניהם.

 

משפחת פלד נגד אזורים

 

ביוני 2015 חתמה משפחת פלד עם חברת אזורים על קניית דירה בת 5 חדרים במוצא עלית, שליד ירושלים. הדירה הייתה אמורה להימסר ביוני 2016 אך בעקבות מספר שינויים שביקשה משפחת פלד, הוחלט לדחות את מועד מסירת הדירה "בפרק זמן של עד 13 שבועות". בפועל הדירה נמסרה בפברואר 2017, כאשר חברת אזורים שילמה למשפחת פלד אירוח של חודש בבית מלון בירושלים ופיצוי בסך של כ-36,000 ₪ כנגד חתימת על כתב ויתור על טענות בקשר עם האיחור במועד המסירה.

 

משפחת פלד הגישה תביעה לבית משפט השלום בירושלים אשר קבע כי על חברת אזורים לשלם פיצוי של כ-60,000 ₪.

 

חברת אזורים ערערה לבית המשפט המחוזי בירושלים וטענה כי מסירת הדירה התעכבה עקב עיכוב של המועצה האזורית בביצוע עבודות הפיתוח.

 

הזמנת שינויים ותוספות מהקבלן

 

הזמנת שינויים ותוספות מהקבלן היא פרקטיקה ידועה ומקובלת. לרוכש הדירה אינטרס להזמין שינויים בדירה גם אם המשמעות היא שמסירת הדירה תתעכב. מנגד, יש להגן על הרוכשים בכדי שלא יהיה פתח לקבלנים לעקוף את החוק ולהימנע מלשלם פיצויים לרוכשים בגין איחור במסירת הדירה.

 

בלא מעט מקרים, טוענים הרוכשים כי הסכם השינויים בדירה, אשר מגדיר מועד מסירה חדש, נחתם בעקבות לחץ שמפעיל הקבלן והיעדר ברירה של הרוכשים, אשר מעוניינים לבצע את השינויים בדירה גם אם אינם מסכימים לדחייה המוגזמת מצד הקבלן במסירת הדירה.

 

עם זאת, כדאי לזכור כי כאשר פונים לבית המשפט ומגישים תביעה, נטל ההוכחה הוא על התובע ועליו להוכיח ולשכנע את בית המשפט כי נכפה עליו ההסכם, כי דחיית המסירה אינה סבירה ביחס לשינויים שביקש לבצע בדירה וכי ההסכמה שנתנו לקבלן לא הייתה מרצון חופשי.

 

בית המשפט בירושלים קבע כי גם משפט כללי של דחיית מועד המסירה "בפרק זמן של עד 13 שבועות" אינו משפט הסותר את חוק המכר.

 

באשר לנסיבות שגרמו לאיחור שאינו בשליטתו של המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו – על המוכר להוכיח כי אכן אלו היו הנסיבות. בית המשפט קבע כי בעת החתימה על הסכם המכר, ידעה החברה כי מסירת הדירה תלויה בהשלמת הפיתוח על ידי המועצה האיזורית, ועיכובים שנעוצים בפעילויות רשויות או מוסדות הם ככלל צפויים מראש ועל המוכר לקחת אותם בחשבון בעת עריכת לוחות הזמנים.

 

בית המשפט קבע כי בכוחה של החברה היה להשפיע על קידום עבודות הפיתוח ולכן היא האחראית לשאת בפיצוי בגין איחור במסירה עקב איחור של המועצה בביצוע עבודות הפיתוח.

 

(עא (ירושלים) 27638-07-19 אזורים בנין (1965) בע"מ נ' איתי פלד ואחרים)  

עורך דין נדלן ומקרקעין  אוהד שפק
עורך דין נדלן ומקרקעין אוהד שפק

עו"ד שפק, מייסד המשרד, מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין ומלווה עסקאות נדל"ן מורכבות בישראל, באירופה ובארה"ב.
מרצה בפורומים מקצועיים ומפרסם מעת לעת מאמרים וטורי דעה בעיתונות הישראלית ובעיתונות הזרה.
ממייסדי עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת משנת 2019 לקידום עקרונות וערכים דמוקרטיים.
מייצג יזמים ובעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, מייצג זוכים וקבוצות זוכים בפרויקטים של מחיר למשתכן ומתמחה בנושאי ירושה, צוואות ועיזבונות. לפרטים ושאלו מוזמנים לצור קשר.
כתובות המשרד: ירושלים רחוב קרן היסוד 34.
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט - קומה 33).
טלפון: 02-6775435

השאר תגובה

תוכן עניינים

אודות

המשרד מתמחה בנדל”ן ובמיסוי מקרקעין, בנושאי ירושה צוואות ועיזבונות, וכן ובליטיגציה בבתי המשפט. המשרד משלב מומחיות בתחומי משפט מגוונים תוך הבנה והיכרות מעמיקה עם הרגולציה בישראל ועם הסביבה העסקית.

כתובות המשרד :
ירושלים רחוב קרן היסוד 34. 
רמת גן: מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט – קומה 33).

צרו קשר

פוסטים אחרונים

עקבו אחרינו

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן