התוכנית החדשה לחיזוק מבנים - שצפויה להחליף את תוכנית תמ"א 38 - עברה קריאה ראשונה בכנסת ומקודמת לקריאה שנייה ושלישית
כזכור, בסוף שנת 2019 הודיעה המועצה הארצית לתכנון ולבניה על סיומה של תמ"א 38 באוקטובר 2022. הוחלט כי ועדה מקומית לתכנון ובניה תוכל להאריך את תוקף יישום תוכנית התמ"א בשטחה עד 18 במאי 2025.
בנובמבר 2020 פורסם תזכיר חוק ליצירת מסלול חלופי לתמ"א 38, אולם הוא נזנח ובנובמבר 2021 הועלתה הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 136) (תכנית לעמידות בפני רעידת אדמה ותכנית הכוללת הוראה להקניית הבעלות בחלק ציבורי), התשפ"ב-2021 הכוללת תוכנית חדשה שתחליף את תמ"א 38. הצעת החוק עברה קריאה ראשונה בתחילת דצמבר 2021 ובימים אלה (סוף פברואר) מקודמת בוועדות הכנסת לקריאה שנייה ושלישית.
על-פי הצעת החוק, יורחבו הסמכויות של הוועדות המקומיות לתכנון ובניה לאשר תוכניות חיזוק עבור מבנים בודדים – בניין שלפחות 80% משטחיו משמשים למגורים, היתר הבניה לבנייתו ניתן לפני שנת 1980, לא בוצעו בו עבודות חיזוק לפי תמ"א 38 והוא בן 2 קומות לפחות עם 2 דירות.
הצעת החוק כוללת מספר מסלולים לחיזוק מבנים:
הריסה ובנייה מחדש – במסגרת מסלול זה ניתן יהיה להגדיל את השטח המותר לבנייה לעד 400% מסך שטחי הבנייה הקיימים – כלומר זכויות בנייה פי 4 מהקיים כאשר שטח הממ"דים וזכויות בניה מתוכניות מאושרות אחרות ייכללו כבר בפנים. במסלול זה אין הגבלה על גובה הבניין החדש. במסלול זה יתאפשר גם להגדיל את שטחי הבנייה מתחת לאדמה לעד פי 3 משטח המגרש.
חיזוק הבניין – לפי מסלול זה ניתן יהיה להגדיל את השטח המותר לבנייה ב-200% מסך שטחי הבנייה הקיימים. הגשת תוכנית במסלול זה תדרוש חוות דעת של מהנדס הוועדה כי עדיף לחזק את המבנה ולא להרוס אותו ולבנות מבנה חדש – וזאת עקב מצבו של המבנה, המגרש והסביבה שלו.
הוספת שטחי בנייה במגרש אחר – במסלול זה תהיה סמכות לוועדה המקומית לתת למגרש שמצוי בו מבנה הטעון חיזוק וגם למגרש אחר שאין בו מבנה שטעון חיזוק להגדיל את שטחי הבנייה במגרש האחר ולהוסיף ממ"ד לכל אחת מהדירות. שיעור ההגדלה של זכויות הבניה במגרש האחר, מעל הקרקע, יהיה עד 100% מסך שטחי הבנייה הקיימים במבנה הטעון חיזוק.